Доброволци

БОЖИДАР, доброволец на Беглика фест 2017:

„От 10 години се занимавам активно с доброволчество. Обичам да допринасям за различи каузи и събития, като фестивалът „Беглика“ е едно от любимите ми. Естествената магия и енергия на мястото са неповторими и прекарването на време на „Голям Беглик“ ме кара да се чувствам зареден.

За мен най-ценното в доброволството на фестивала е възможността да стана част от общност на интересни, странни и свободолюбиви хора и заедно да сбъднем събитие за стотици. Приятелствата и спомените са за цял живот.“

ИРИНА, доброволец на Беглика фест 2017:

„Не бих могла да си представя живота без време прекарано на този магичен бряг… и то сред тези засмени хора с практики, идеи и желание за един по-осъзнат живот и взаимовръзка между хората и в цялост планетата с всичките й обитатели. Да си част от семейството на Беглика за мен е вълшебство и заряд да не спирам да следвам мечтите си и да помагам на други да случат своите, щом имам силата за това. Да се събуждаш с утрешните мъгли над язовира, да се впускаш с усмихнатото утро и да случваш света. Незабравимите вечери край огньовете с музиката, песните и танците са дълбоко сгушени в душата ми и са пред очите ми, като че съм там. А той наближава и нещо затрепква в мен, предстоят нови красиви изживявания, приятелства, открити решения…“

ДИМИТЪР, доброволец на Беглика фест 2017:

„Защо отивам доброволец за четвърта поредна година? Защото е нещо различно всеки път. Срещам нови приятели, виждам стари. Заедно творим, учим един от друг, преодоляваме трудности и в края на всичко израстваме. Каквото и да напиша, няма да опише усещанията и емоциите да си на такова магично място в Родопите с толкова прекрасни хора. Ела и преживей добрата си воля.”

ДЕЯ, доброволец на Беглика фест 2017:

„Била съм на Беглика 2 пъти – веднъж като редовен посетител на фестивала и веднъж като доброволец. Още първия път оставих частица от душата си на това вълшебно място. Но едва на следващата година, когато се завърнах като доброволец, ми стана ясно, че всъщност едва съм докоснала повърхността на това, което Беглика може да предложи. Преживяването беше несравнимо.

Когато пристигнахме, заварихме единствено голи поляни и в рамките на няколко дни с общи усилия изградихме цялото фестивално “селище”. Работата беше много, но всички бяхме обединени около една идея, която искахме да превърнем в реалност. Това ни помагаше да действаме в синхрон, като един организъм. В един момент се оказа, че сме започнали да се разбираме без думи. Тогава за първи път се почувствах като част от т.нар. hive mind – колективно съзнание. Това, че ни се налагаше да разчитаме един на друг постоянно и да споделяме всички ресурси помежду си, ни помогна да се опознаем и сближим по начин, почти непознат на градския човек. А нощите, прекарани около огъня в песни, разговори и съзерцание на звездите са запечатани в съзнанието ми като едни от най-съкровените моменти, които съм споделяла с други човешки същества.“

ИВО, добровоц на Беглика фест 2017:

„Доброволци на Беглика – за мен това е общност, решила да създаде уют на всички дошли от различни краища на България и света, за да усетят магията на Родопа планина в дните на фестивала!“

ИВА, доброволец на Беглика фест 2017:

„Нямам никакъв опит като доброволец. За първи път, и то поради случайни обстоятелства, съвсем без да го планувам попаднах сред доброволците на пресътворяващия Беглика фест 2017. Но пък имам солиден опит в международното шляене по транс фестивали, може да се каже, че се чекнах за последните 8 години на доста места из Европата все по големи псай транс фестове, че и до Бразилия (Юнивърсо Паралело Фестивал) стигнах по следите на хубавата музика и преживявания.

Но това, което се случи с мен и всички останали доброволни участници в създаването на миналогодишната Беглика, си беше точно и ясно формулирано от самото начало – ПРЕСЪТВОРЕНИЕ. За първи път се забавлявах и чувствах полезна едновременно, страхотната кухня и множеството запознанства в лагера на доброволците ме накараха за първи път да се почуствам на фест като у дома.

Незабравимо, и точно заради това мисля да превърна доброволстването там на Голям Беглик в своя традиция.“

ЕТИЕН, доброволец на Беглика фест 2017:

„За мен доброволството на Беглика е начин да вярвам на света и на хората, че можем да живеем в хармония. Да помагаме и да се наслаждаваме на изградените от нас добрини. Едно място изпълнено с позитивно мислещи хора и енергия, която ти оставя само щастливи моменти!“

АНИ, доброволец на Беглика фест 2017:

„Идва един чуден и цветен любим мой фестивал – Беглика! Най-добрият начин да се преживее той е през доброволческата работа там, която за мен лично в годините беше основа в изграждането ми като личност. Най-искрени и верни приятели, много нови познания и нестандартна работа, придужени от чист въздух и спиращи дъха гледки. Вдъхновение, връзка със себе си, природата и другите.

Елате и вие, доброволци, няма по-добър летен план! 🙂

ВЛАДИ, доброволец на Беглика фест 2015 и 2016:

„Това ще е третият ми път като доброволец на фестивала и вече нямам търпение, още повече, че ми се наложи да пропусна миналогодишната Беглика.

Много обичам open-air фестивалите като цяло, тяхната атмосфера, хора, музика, къмпингуване, приключения и емоции. Беглика има от всичко това по много, в съчетание с невероятна природа.

Но да бъдеш доброволец и да видиш сътворяването на цялата тази магия, да бъдеш част от нея, да дадеш своите идеи, умения и желание, да се кооперирате с другите доброволци, кръговете сутрин, постоянното движение на хора и идеи, споделянето на всичко, говоренето на чужди езици, вечерите на музика и удовлетворение край огъня, прекрасната храна, планинската вода, чистият въздух, и накрая да се насладиш на самия фестивал с всички останали, това е наистина уникално преживяване.

За мен е изключително важно и обнадеждаващо да видя как една малка общност от позитивни и мотивирани хора работи в синхрон, с лекота и с удоволствие, за да създаде нещо толкова голямо и красиво. Този опит се опитвам да пренеса и оползотворя и извън фестивала.“

МАРИО, доброволец на Беглика фест 2017:

Посещавам Фестивала от самото начало. Никога няма да забравя първия Беглик! Проливен дъжд, много кал, стотина-двеста човека пред сцената и Уикеда. Най-доброто изпълнение на живо, на което съм присъствал. Невероятно изживяване! Помня, че останах да помогна за почистването. Фестивалът не беше като днешния и имаше много пласмасови чаши, чинийки и пликчета!

След това съм бил още няколко пъти и като доброволец и като гост. Винаги най-много ми е допадала близостта между хората, как всички са добронамерени и се усмихват един на друг. Как си помагат, как се учат един от друг. (Има толкова неща, които можеш да научиш на фестивала.) Знам, че един ден това ще са нормални човешки взаимоотношения навсякъде по света.

За доброволстването ли? Фестивалът е немислим без него! Няма по-радостно усещане от това да си част от нещо толкова голямо.

За мен фестивалът не е 3 или 5 дни. За мен фестивалът започва, когато стопът ме остави на разклона. Знам, че семейството ме чака и за пореден път ще съградим нещо велико! И да, точната дума е семейство. Тук можеш да намериш брат, сестра, съпруга, дори майка… 😉Или поне един-двама истински приятели!

Чергата е толкова шарена. Идват хора от всякъде, дори и от чужбина. И общото между тях е, че вярват в едно по-добро бъдеще. Когато почти цял месец спиш, храниш се, забавляваш се и градиш с толкова много прекрасни хора, неминуемо ставаш оптимист, събираш енергия и будиш Твореца в себе си.

Пожелавам на всеки съмишленик поне веднъж да изживее усещането и емоцията на Беглишкото доброволстване.

ЕЛЕНА, доброволец на Беглика фест 2017:

„Доброволстването на Беглика е забавно, артистично, освежаващо, сприятеляващо и вкусно. Там си постоянно в потока, желанията ти се осъществяват мигновено и си общуваш телепатично с другите Осезаемо се усеща как природата и ти сте едно. А музиката, ах музиката…“

ХРИСТИЯН, доброволец на Беглика фест 2017:

„Ето какво означава да си доброволец на Беглика, според моя опит. Дисциплина, но не защото някой ще ти мели на главата, а поради причината, че искаш нещото да се случи и знаеш, че без твоята и общата дисциплина няма как да стане. Запознанствата, но не защото са ви набутали в една стая и просто трябва да си говориш с някой, а събирането около обща цел със съмишленици, което ги прави много по-дълготрайни и ползотворни в бъдеще. И когато накрая видиш как всичко се случва и видиш усмивките на хората, криещи се под сянката на някоя стряха, която ти си сковал, знаеш защо има смисъл.“

КАТЯ, доброволец на Беглика фест 2016 и 2017:

„За пръв път отидох като доброволец на Беглика през 2016. Сама, без да познавам никого, напук на метеорологичните условия и липсата на познати ентусиасти. Тогава още не знаех в каква невероятна общност навлизам и какви възможности ще се отворят пред мен. Първият ден беше като приемен изпит за бегликодоброволец – от следобяда до следващата сутрин върху нас се изля Ниагарският водопад, 5-6 палатки станаха на подводници, а преди да заспя, звънях на приятелите си да им кажа, че ги обичам. На сутринта слънцето и птичките ни посрещнаха с успешно взет изпит.

Идеята да предприема подобно приключение дойде от това, че баща ми от малка ме води по разни фестивали, но все не си намирах компания и ми беше доста самотно. Докато един ден след Беглика 2014 (бяхме останали 1 ден повече) ги видях… феичките. Нарамени с торби за боклук, ръкавици и уокитокита, просто обикаляха непринудено и чистеха пространството. И го правеха с желание. И се забавляваха. И бяха заедно. И тогава с казах: „Ей тва е! Искам да съм част от това нещо, да имам място и функция в него и да участвам в изграждането на нещо мащабно и незабравимо като Беглика фест.“

От тогава вече на гледам на фестивалите по същия начин. Аз отивам там да сътворявам и изграждам (в личностен план също). Невроятно е чувството, когато на края на фестивален ден се съберем на лагерния огън и съзерцаваме звездите и осъзнаваш, че си допринесъл всичко това да се случи и че си част от едно прекрасно, засмяно, подкрепящо беглишко семейство

ИВАН, доброволец на Беглика фест 2017:

„Да си доброволец на Беглика всъщност е лесно и леко, ако решиш в себе си, че можеш да даваш и да учиш без предразсъдъци. Да даваш, каквото можеш или имаш или искаш да дадеш. Сила, знания, умения, разбиране. Природата, другите доброволци и работата заедно прави цялото изживяване някак естествено и обогатяващо. И е една магия, да видиш и участваш в изграждането на целия фестивал от една поляна и после връщаш времето назад за да оставиш мястото каквото е било. Даже по-добро, в случая по-чисто.“

МИШО, добровоц на Беглика фест 2017:

„Да си доброволец на Беглика е много яко. Не са много преживяванията, които бих определил като по-хубави. Не само създаваш много нови контакти и се запознаваш с готини хора, но и чувството да помагаш за създаването на този страхотен фестивал е неуписуемо. Освен това ядеш без пари и ползваш намаления 😃

ЛЪЧО, доброволец на Беглика фест 2017:

„Доброволстването на Беглика беше едно страхотно изживяване за мен. Научи ме да работя в екип, да си дарявам свободното време и как да се наслаждавам на българската природа.

Препоръчвам го на всеки, който обича природата и е пълен с мотивация да помогне в създаването на един страхотен фестивал.“

ДЕНИС, доброволец на Беглика фест от 2015:

„За мен Беглика фест започна преди 3 години като доброволец. На това прекрасно място научих много полезни уроци за работата, за взаимоотношенията между хората, както и уроци за живота като цяло.

Но какво е всъщност да си доброволец аз открих това на този вълшебен и вдъхновяващ фестивал, открих че мога да работя без заплащане и това да ми носи радост, открих сродни души в хора, които нямаше как да срещна в големия град, открих част от Себе си, която не знаех, че съществува. Когато фестивалът започне и дойдат всички хора, аз съм щастлив да видя усмивките по лицата им, радостен съм да видя, че наистина харесват това, което всички доброволци сме сътворили с двете си ръце и от сърце. Радостен съм, че съм доброволец.“

СИМЕОН, доброволец на Беглика фест 2017:

„Да си доброволец е да помогнеш за нещо красиво, което се случва, да съпреживееш предифестивалното време, което може да е по-приятно от самия фестивал, да се запознаеш с нови интересни хора. Да градим заедно, а не да рушим. Да осъзнаем заедно, че правим нещо за хората, без да искаме да получаваме нещо в замяна и да живеем в настоящето във всяка една минута!“