Доброволци

БЕГЛИКА ФЕСТ – ДЕСЕТ СТЪПКИ ПО ПЪТЯ НА ДОБРОВОЛСТВАНЕТО

Беглика фест е пространство за учене, творене, себепознание и себеосъществяване, забавление и взаимодействие в най-чиста форма с всичко, което ни заобикаля.

Подготовката и осъществяването на Беглика фест е дружно сътворяване, което има нужда от енергията на хора, които вярват, че могат да общуват, да творят, да променят света ЗАЕДНО и за които природата е мястото на учене.

Осъществяването на фестивала разделяме на 3 етапа – подготвителен, фестивален и завършителен.

І етап – подготвителен. Тук се сформира ядрото, сърцето на екипа доброволци. В този етап полагаме основите – изграждаме нашата „къща“ и се установяваме на територията, опознаваме се и се сближаваме. Учим се, на синхроничност помежду си и със заобикалящата ни среда, как най- добре работим ЗАЕДНО, какво е необходимо да се направи, за да сме взаимнополезни, включваме се в различните процеси и всичко, което е необходимо, за да изградим фестивала.

ІІ етапфестивален. Тук се присъединяваш в по- напреднал етап от процеса по изграждане. Подготовката тече с пълна сила. На този етап хората вече са установили мястото си и сме задали рамка на случващото се. Ако се включиш тук, отново ще учим един за друг и един от друг, но вече ще се напасваш повече към самият процес и ще учиш повече в крачка.

ІІІ етапзавършителен. През периода след фестивала разчистваме, прибираме и почистваме всичко. Целта е да оставим мястото чисто и почти непокътнато. Тук са необходими около 10-15 човека, но „колкото повече, толкова повече“.

УСЛОВИЯТА И НЕЩАТА, КОИТО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕШ КАТО КАНДИДАТ БЕГЛИКОДОБРОВОЛЕЦ

 • Периодите на ДОБРОволстването в Беглика фест 2018 са:

– от 2 до 27 август (включително)
– от 13 до 31 август (докато приберем и почистим)

При нужда от вариации във времето обсъждаме в приемливи дози.

 • За БегликоДОБРОволстването по време на феста е важно предварително да се харесаме взаимно и да можем да разчитаме едни на други, като всеки намира своето място във фестивалния график и своята задача.
 • По време на подготовката работата ни е по цял ден със следобедна почивка.
 • ГРАФИК: по време на фестивала има график, като всеки доброволец има своята смяна от 6 часа дневно. През останалото време разполагаш със себе си, освен ако не те влече много да продължим с фестивални дейности 🙂
 • БИВАЧНА И ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА: необходими са ти палатка, спален чувал, шалте, топли дрехи и бански, дъждобран, канче и посуда, отдаденост на бегликоДОБРОволческата ти професия и идеи за случването й.
 • ХРАНАТА е осигурена.
 • ТРАНСПОРТ: осигуряваш си го ти (съдействаме, когато има възможност; има и фейсбук група)
 • ВЕДЪР ДУХ – от всички!

Важна вметка. По времето на подготовката и по време на фестивала някои от доброволческите ни дейности са еднакви, други са различни и сме благодарни за това. Значи, че сме изградили фестивала и той се случва. Това е важно да го имаме предвид, като четем списъка на БегликоДОБРОволческите професии. Той е информативен, като на място намираме мястото си и така се случва магията.

Запознай се с тазгодишната листа на БегликоДОБРОволните професии, за да разбереш с какво ще се забавляваме и сътворяваме.

ПРОФЕСИИ при ПОДГОТОВКАТА и ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ на ФЕСТИВАЛА:

 • КУЛИНАРИ (те са винаги търсени през цялото време) – с отношение към храната и готвещи постни манджи с кеф; организиращи провизиите; поддържащи чистотата, красотата и функционалността на кухнята и местата за хранене.
 • ВОДОНОСКИ (важни през цялото време) – грижат се за водичката; оказват помощ в кухнята, т.е. тясно сътрудничество с Кулинарите и когато времето не им е уплътнено с вода, се включват в другото.
 • ГОРСКИ ФЕИ – отговорни за чиста среда: сметосъбиране, почистване на зоната, поставяне на пунктовете за смет, отговорни за компоста и боклука и неговото оползотворяване; поддържат състоянието и чистотата на компостните тоалетни. С това започваме и с това завършваме – чисто отвън, чисто и отвътре!
 • ОГНЯРИ – грижат се за дървата за кухнята и за огнищата на Фестивалната зона и на лагера. Отново важна и представена почти през цялото време професия, която споделя времето на притежателя си с други занимания, особено по време на фестивала.

Други професии, представени през втората част на подготвителния етап:

 • МАГЕСНИЦИ – отговорни за тоалетните, изграждане, почистване, поправяне, зареждане с трици
 • деКОРАция – рисуване и закачане на табели, знаци, друго.
 • И други, които възникват в процеса на сътворяване.

Професии, представени само по време на фестивала:

 • ИНФО-МАТОРИ (работа на инфо-център) – разясняване и даване на информация за програмата и местоположенията, поддържане на информационни табели и др.
 • ТРАНС-ПОРТЕРИ – отговарят за паркинга, транспорта с лодки, насочване на човекопотока
 • ПОРТИ-ЕРИ и О-ХРАНИТЕЛИ
 • Други (ако възникне непредвидена нужда)!

 

Кандидатурата си изпрати на Симона до края на юли на адрес: beglikavolunteer@gmail.com, като споделиш:

 • Мотивацията си за БегликоДОБРОволстване;
 • Датите, за които се включваш;
 • Свое кратко представяне в избрана от теб форма – каквото ти хрумне и мислиш, че те представя най-добре.

Важното е да се срещнем, и колкото повече време сме заедно, толкова по-добре!

 

Защо да станеш БегликоДОБРОволец?

За да преживееш фестивала издълбоко, през себе си и през другите.

За да търсиш и откриваш нови състояния, нови начини за общуване и задружна работа.

За да прекараш време с природата и да се намериш в нея.

За да изпиташ силата на ума си, мускулите и сърцето си заедно с още вдъхновяващи хора като теб.

За да се забавляваш, докато учиш, твориш и случваш добро(-творно).

 

Очакваме те!