Да намалим отпадъците на Беглика фест 2017!

КАК ДА НАМАЛИМ ОТПАДЪЦИТЕ

Тази година с ваша помощ ще се опитаме да намалим още повече отпадъците, да разделим и рециклираме максимално количество от тях по време на фестивала. Съдовете и приборите за еднократна употреба ще бъдат забранени за ползване от заведенията. Не се учудвайте, ако на някои от тези места ви поискат депозит за халбата бира или чинийка, за да си ги пазите и ползвате до края на фестивала. Още по-лесно ще е, ако всеки си донесе от вкъщи истински КАНЧЕТА или ЧАШИ, чинийки, вилички и лъжички. Освен депозитната система, в заведенията ще се ползват картонени и дървени съдове и прибори, които ще се заплащат.

Молим гостите на феста също да не носят съдове и прибори за еднократна употреба, да не използват сламки, бъркалки, мокри кърпички и козметика с микропластмаса.

Съдовете и опаковките, които ползвате, могат да са от следните видове:
– туристически метални канчета
– чинии от захарна тръстика със семена
– дървени /вилици, лъжици, купички и др./, бамбукови
– непечена глина, която лесно се разгражда
– рециклирана хартия/картон /чаши, чинии, халби, опаковачни торбички/
– торбички за многократна употреба.

Ето идеи за евтини дървени прибори и за съдове от трици.

КАК И КЪДЕ ДА СИ ХВЪРЛЯМЕ ОТПАДЪЦИТЕ

На фестивала ще има около 30 пункта за РАЗДЕЛНО събиране на отпадъци: в Лагер 1 и 2, както и в самата фестивална зона. Разделяме боклука на 4 различни вида, обозначени с четири различни цвята: жълт за платсмасите и металите (бутилки, найлонови торбички, опаковки), син за хартията, картона и тетрапака (опаковки от сокове), зелен за стъклото и сиво-черен за останалите отпадъци, които не стават за рециклиране, особено опаковките, замърсени с хранителни продукти. Рециклируемите отпадъци ще бъдат предадени за един следващ живот. От нас се иска единствено да ги разделим правилно. Особено важно е да не изхвърляме хранителни отпадъци в цветните чували, тъй като те правят бъдещите материали за рециклиране неизползваеми.

На територията на фестивала ще има и 3 КОМПОСТЕРА – специални места, предназначени за изхвърляне на хранителните остатъци (т.нар. органични отпадъци). Най-важното при разделното събиране е да не смесваме хранителни остатъци с вторичните суровини (пластмаса, хартия, стъкло, метал).

Около всеки пункт ще има доброволци, които да се грижат за правилното разделяне на отпадъците. Разпознайте ги по цветните гривнички и им помогнете. Така ще е лесно за всички, и най вече ще е добре за природата.

КОМПОСТНИТЕ ТОАЛЕТНИ

На фестивала, както всяка година, ще има компостни тоалетни, като така се стараем да намалим замъряването от човешките екскременти, получавайки тор и пестейки вода, а и не на последно място, намалявайки неприятните миризми. Компостните микроорганизми като червейчета, гъби и други видими и невидими същества ще заработят, само когато смесим нашите човешки отпадъци с други органични отпадъци – затова във всяка тоалетна ще намерите чувалчета с дървени стърготини, с които да посипваме след използване на тоалетните. След края на фестивала ще покрием компостните тоалетни със сухи материали и ще оставим за една година малките компостерчета да работят и да превърнат всичко в пръст.

ВАЖНО ЗА ДУШОВЕТЕ

За да се чувствате добре, в зоната на къмпинга ще има осигурени душове. За миенето на чешмите и къпането на душовете е задължително да ползвате само био-разградима козметика. Организаторите са подсигурили натурални сапуни, препарати за миене и душ-гелове, които ще бъдат на предназначените за това места. На Беглика фест ще има също търговци, които предлагат подобен вид козметика. Абсолютно недопустимо е ползването на химически препарати в язовира и на местата за миене и къпане.